top of page

Links & viski & saaret -matkan kentät
Kenttävideot sivun alalaidassa!

Näyttökuva 2023-12-4 kello 22.01.03.png

Machrihanish Golf Club, 1876

Old Tom Morris, kukapas muukaan, kävi täällä laittamassa reiät järjestykseen jo vuonna 1879. Machrihanish on jylhä ja luonnollinen, yksi romanttisimmista linkseistä maailmassa. Vasemmalla kuvassa oleva avausreikä on yksi links-golfin hienoimmista. Kuinka reilusti uskallat leikata rantahietikon yli? Kolmas reikä, joka on puoliksi golfia, puoliksi taidetta, lyödään suoraan kohti merta ja Juran saarta. Tästä kenttä lähtee kiemurtelemaan dramaattiseen dyynimaisemaan. Koko etuysi onkin puhdasta hauskuutta. The gauntlet, reikien 5-9 sarja vaatii tarkkoja avauksia ja tarkkoja lähestymisiä griineille, jotka ovat välillä laaksoissa, välillä kukkuloille nostettuina. Reititys noudattelee perinteistä ulos ja sisään -mallia eli kymppireiällä käännytään takaisin kohti klubia ja maaginen meno jatkuu. Monet Mahcrihanishia luonnehtineista pitäävät täällä pelaamista henkisenä kokemuksena. 

 

Näyttökuva 2023-11-8 kello 21.17.43.png

Machrihanish Dunes Golf Club, 2009

Machrihanish Dunes on uusi kenttä, mutta samalla se on niin vanhanaikainen kuin golf-kenttä voi olla. David McLay Kidd (mm. Bandon Dunes) on reitittänyt luonnonsuojelualueelle kentän, luonto on tehnyt kaiken muun. Tämä on golfia ennen maansiirtokoneita, lannoitteita ja kastelujärjestelmiä. Kentällä kuljeskelevat lampaat pitävät huolen siitä etteivät raffit kasva liian korkeiksi. Machrihanish Dunes on villi ja vapaa, täynnä raakaa kauneutta. Väylät vaeltavat luonnostaan dyynien välissä  ja sopivassa kohdassa ne muuttuvat saumattomasti griineiksi. Kumpuilu ja kallistukset ovat suorastaan julkeita niin väylillä kuin griineilläkin. Monista jännittävistä reiistä voi nostaa esille vaikka neljännen, joka on sokkona lyötävä vain 200-metrinen par-nelonen. Tätä kenttää on vaikea pelata hymyilemättä ja toisinaan päätään puistelematta.  

Näyttökuva 2023-12-4 kello 21.10.36.png
Näyttökuva 2023-11-15 kello 14.33.38.png
Näyttökuva 2023-12-4 kello 14.33.20.png

The Machrie, 1891

Islayn piskuisella saarella on suuri golf-kenttä, The Machrie. Kenttä on alunperin perustettu jo 1891, mutta vuosien varrella se oli jäänyt heitteille. Uusi elämä alkoi vuonna 2017 arkkitehti DJ Russellin muuttaessa reititystä ja rakentaessa useita uusia reikiä ja griinikomplekseja. Väylät kiertävät Laggan Bayn ympärillä jylhässä dyynimaisemassa. Avausreikä on komea par-vitonen, joka kiertää dog-legina vasemmalla puron reunaa mukaillen ja samaa puroa seurataan myös kakkosväylällä. Reikä viisi on todella kaunis kumpuilevaan maastoon alaspäin lyötävä par-nelonen, jonka griini on kulhomaisessa painanteessa dyynien ympyröimänä. Viitosen jälkeen sukelletaan syvempien dyynien sekaan. Kumpuilu kasvaa, alkaa ilmestyä lyönnnin suunnan osoittavia merkkikeppejä ja hauskuutta tulee pari napsua lisää.  Kentän parhaan reiän tittelille on monta ottajaa, mutta nostetaan esille reikä 9, lyhyehkö kohti merta lyötävä par kolmonen. Hieno on myös 17, helvetiksi nimetty lyhyt par-nelonen. Ja on se sisääntulokin komea!

Shiskine Golf & Tennis Club, 1896

Shiskine on todennäköisesti yksi erikoisimmista golf-kentistä, joita tulet koskaan pelaamaan. Se nauttii ansaitusti kulttistatusta links-fanaatikkojen keskuudessa. Kenttä sijaitsee Arranin saarella häkellyttävän kauniilla paikalla, josta avautuu näkymät Kintyren niemimaalle. Reikiä on 12. Miksi? Koska näin on täällä aina ollut ja näin on hyvä. Reititys kulkee ylös ja alas, ristiin ja rastiin. On sokkolyöntejä ja rautateiltä tuttuja viittoja, jotka kertovat, milloin voi lyödä. Tämä on golfia, josta on vakavuus kaukana. Viereisen kuvan reikä numero kolme on par-kolmonen, joka lyödään sokkona ylös kallion kupeessa olevalle vinolle griinille. Seuraava reikä lyödään ylhtäältä alas kohti merta. Shiskine on yhtä ilotulitusta. 

Näyttökuva 2023-12-26 kello 12.42.04.png
Näyttökuva 2023-11-15 kello 14.48.45.png
Näyttökuva 2023-11-15 kello 14.38.08.png

Dunaverty Golf Club, 1889

Bonuksena Kintyren niemimaan kärjessä on lisää seikkailuja kaipaaville uniikki Dunaverty. Muutaman kympin green fee ei päätä huimaa, sen tekevät maisemat. Pohjois-Irlannin rannikko tuntuu olevan aivan vieressä. "Kun ole kavunnut reiän 10 ylös asti kentän korkeimmalle kohdalle Mt Zionille, lyön vetoa, että hymyilet ja otat valokuvan", kuvailee yksi kentän arvioinut. Tämä ei ole championship-kenttä, sen huomaa viimeistään greenejä kiertävistä, uteliaat lehmät pois hätistävistä sähköpaimenista. Kentän par-luku on vain 66. Se sisältää joukon toinen toistaan hauskempia reikiä. Par-kolmosia on peräti seitsemän, mutta jokainen on omanlaisensa. Ainoa par-vitonen on nimeltään Hautausmaa. On sokkolyöntejä, kumpuilevaa maastoa, erikoisia griinikomplekseja, kaikkea sitä, mitä hymyilyttävä links-kierros tuo tullessaan. 

Campbeltownin tislaamot

Kintyren niemimaalla Campbeltownissa on kolme tislaamoa: Springbank Distillery, myöskin Springbankin omistama Mitchell’s Glengyle Distillery ja Loch Lomondin operoima Glen Scotia. 

Springbank on Skotlannin vanhin perheomisteinen tislaamo ja tunnetaan harrastajien keskuudessa "viskinjuojan viskinä". Springbankin tyyli on "monimuotoinen, täyteläinen ja merellinen". Tislaamo tekee kahta muutamin tuotemerkkiä, Islay-tyylistä savuista ja turpeista Longrowia ja Hazelburnia, joka on tyyliltään kevyt, hedelmäinen ja hienovarainen. Räätälöimme viskikierrokset ryhmän mieltymysten mukaisesti. 

Näyttökuva 2023-11-15 kello 14.50.33.png
Näyttökuva 2023-11-15 kello 14_edited.jpg

Islayn tislaamot

Islay on yksi viskimaailman tärkeimpiä kohteita, mutta sen verran sivussa, että sinne pääsemikseksi täytyy nähdä vaivaa. Se todellakin kannattaa sillä piskuisella 3200 asukkaan saarella on peräti yhdeksän tislaamoa: ArdbegBunnahabhainBowmoreBruichladdich

Caol IlaKilchomanLagavulin, Laphroaig ja uusimpana Ardnahoe. Ne kaikki tuottavat haluttuja huippuluokan viskejä. Islay on tunnettu erityisesti vahvan savun makuisista turpeisista viskeistään, poikkeuksena peruslähtökohdiltaan savuttomat Bruichladdich ja Bunnahabhain (toki heiltäkin savua löytyy). 

Räätälöimme vierailut tislaamoihin ryhmän toiveiden mukaan. 

Näyttökuva 2023-11-15 kello 14.54.57.png

Ugadale Cottages

Kintyren niemimaalla yövymme Ugadale Cottages -mökeissä. Ne sijaitsevat kivenheiton päässä Machrihanishin kentän ykköstiiltä. Neljän hengen mökeissä yhdistyy luksus-tason asuminen ja saarten villi luonto. Mökit ovat rustiikkisen tyylikkäitä ulkoasultaan ja moderneja sisältä. Materiaaleina on käytetty luonnonkiveä ja puuta. Golfarilla on tilaa hengittää. 

Ugadale Cottages Room 2
Ugadale Cottages Room
Näyttökuva 2023-12-4 kello 14.36.53.png
Näyttökuva 2023-11-15 kello 14.54.57.png
Näyttökuva 2023-12-4 kello 14.42.40.png

The Machrie Hotel

Islaylla majapaikkamme on aivan kentän vieressä oleva The Machrie Hotel. Hotelli on uusi, moderni ulkoasultaan ja rakennettu golfareita silmällä pitäen. Huoneet ovat tyylikkäitä, valoisia ja niistä aukeaa näkymä kentän dyynimaisemaan ja merelle. 

The Machrie Hotel Room
Welcome to The Machrihanish Golf Club
01:23
NLU Film Room: Dunaverty Golf Club
42:55

NLU Film Room: Dunaverty Golf Club

The final installment of our Western Scotland series was the first stop on Tron and Jim's trip: Dunaverty. Watch as the two of them face off on this sub-5000 yard funhouse. On the heels of last week's film release (When Revelation Comes), we thought it best to give a deeper look into Jim's favorite golf course with an intimate, peaceful look at all 18 holes on a calm, quiet spring morning. Hopefully, you'll get to know Jim and Dunaverty better through this episode of Film Room, featuring Jim's one-liners and some light-hearted competition. Presented by Footjoy. Dunaverty Golf Club is situated by the village of Southend in a glorious setting on the south coast of the Kintyre peninsula. The course plays to 4,799 yards and a par of 66. Sanda Island, Ailsa Craig, and Northern Ireland are all visible in the distance. Check out the new HydroSeries line of rain jackets from FootJoy…for golf in any condition…any time…anywhere. https://bit.ly/HydroSeriesNLU The NLU email newsletter: bi-monthly updates on all things NLU: https://newsletter.nolayingup.com/subscribe Join The No Laying Up Nest: https://nolayingup.com/join No Laying Up Website: https://nolayingup.com/ Follow along with No Laying Up Here: Instagram - https://www.instagram.com/nolayingup/ Twitter - https://twitter.com/NoLayingUp Facebook - https://www.facebook.com/nolayingup/ Follow the No Laying Up Squad: Tron Carter - https://twitter.com/TronCarterNLU Big Randy - https://twitter.com/BigRandyNLU DJ Pie - https://twitter.com/DJPie Young Neil - https://twitter.com/ngschuNLU
bottom of page